Search This Blog

Loading...

Friday, May 3, 2013

Building Construction (Masonry)

Q.1. The projecting course of stone or brick masonry at ground floor level is called
(a) DPC
(b) plinth
(c) lintel
(d) jamb

Q.2. An impervious course laid at plinth level to prevent rise of water from foundations to superstructure by capillary action is called
(a) DPC
(b) plinth course
(c) jamb
(d) sill

Q.3. Horizontal member of RCC etc.. provided above opening is called
(a) jamb
(b) sill
(c) gable
(d) lintel

Q.4. Choose the incorrect statement.
(a) In rubble masonry the stones received from query are used without dressing.
(b) uncoursed masonry is cheapest and weak type of masonry
(c) random rubble masonry is used for low cost housing.
(d) coursed rubble masonry is inferior type of masonry

Q.5. In random rubble masonry
(a) course height is uniform
(b) size of stones are not uniform
(c) through stones are provided at frequent intervals
(d) all the above

Q.6. In coursed rubble masonry
(a) height is uniform
(b) joints are uniform
(c) through stones are provided at frequent intervals
(d) all of the above

Q.7. In coursed rubble masonry, the thickness of joints generally does not exceed
(a) 5 mm
(b) 10 mm
(c) 20 mm
(d) 40 mm

Q.8. No mortar is used in
(a) random rubble masonry
(b) coursed rubble masonry
(c) dry rubble masonry
(d) all these

Q.9. Ashlar masonry
(a) is costly
(b) consists of stones neatly dressed
(c) requires skilled labour
(d) all these

Q.10. In Ashlar fine masonry
(a) stones are dressed true and square on all sides
(b) height of course never less than 30 cm
(c) thickness of joints should not exceed 3 mm
(d) all the above

Answers:
1. b
2. a
3. d
4. d
5. d
6. d
7. b
8. c
9. d
10. d

No comments:

Post a Comment